v.h.Cupressocyparis Hof

Het is alweer een jaren geleden (voorjaar 2004)dat hondenliefhebbers werden opgeschrikt  door een teek die de ziekte Babesiose kan overbrengen. 
Tot vandaag de dag hoor je rond de vakantieperiode altijd over de teek die deze ziekte kan overbrengen.
Wat Babesiose precies is leggen wij hier uit.

De veroorzaker Dermacentor


© Depositphotos.com/aberg
 

De ziekte wordt overgebracht door een tekensoort die in principe niet in ons land kan voorkomen. Het vermoeden bestaat dat de teek is meegenomen uit een land met een tropische klimaat waar deze teek een groot probleem is. De zachte winter heeft er voor kunnen zorgen dat deze teek nu ook in ons land is waargenomen. Het is niet uit te sluiten dat de teek mutaties ondergaat waardoor hij de winters van ons kan gaan overleven. Een goede tekenbestrijding is dan ook meer dan wenselijk. Een teek zuigt zich kort nadat hij op de bouvier is gekomen vast met een speciale zuigsnuit. ( bloedmaaltijd) De voorkeursplaatsen voor de aanhechting van de teek bij hond en kat zijn de kop, de voorborst en de flanken. De bloedmaaltijd kan 2 tot 25 dagen duren waarna de teek van de bouvier valt om met de volgende fase van zijn levenscyclus te beginnen. Op ons bouvierforum zijn diverse onderwerpen te vinden over het bestrijden en voorkomen van teken.
Op deze pagina willen wij ons beperken tot de ziekte die de teek kan veroorzaken

De symtomen:

Het zich in de huid vastzetten van de teek geeft vaak jeuk en irritatie. Zelfs na het loslaten van de teek kan er zich gedurende enige tijd een verdikking en ontsteking van de huid voordoen. Het probleem van de ziekte Babesiose is dat je bouvier het kan hebben zonder dat hij verschijnselen vertoont. In de landen waar de ziekte Babesiose veel onder honden voorkomt zijn gevallen bekend van honden die al jaren besmet zijn. In Singapore zijn bijna alle honden besmet maar worden er niet ziek van. De honden hebben daar weerstand opgebouwd tegen de ziekte. Onze bouviers zijn net als alle hondenrassen in ons land nooit in aanraking geweest met deze teek en hebben nooit enige weerstand opbouwd. Zodra onze bouvier is besmet met de babesiose bacterie hoeft dat niet direct zichtbaar te zijn. Dat is ook het gevaar ervan,de ziekte openbaart zich gemiddeld naar 1 a 2 weken en zijn dan direct heftig. De bouvier is lusteloos , heeft koorts en zijn eten laat hij staan. De slijmvliezen zijn bleek maar soms zijn ze ook geel van kleur. De urine van de bouvier is donker van kleur. Ook al is er veel ophef over de ziekte , de ziekte zelf is niet altijd dodelijk. Veel honden overleven de ziekte maar niet allemaal. Als de bouvier de ziekte overleeft blijven er helaas vaak chronische verschijnselen bestaan voor de rest van zijn leven.
Deze chronische verschijnselen kunnen zijn: bestaan uit een verhoogde hartslag, opgezette lymfeklieren, een vergrote milt, onderhuidse bloedingen en bloedarmoede, geelzucht, zweren in de bek en/of ademhalingsproblemen (ook hoesten). Helaas overlijden daardoor veel honden later alsnog.

Net als bij ziekte die bij ons voorkomen is de ziekte vooral gevaarlijk voor pups en bouviers die al ziek zijn of al oud zijn. Heeft de bouvier de ziekte gehad dan blijft de mogelijkheid bestaan dan de ziekte weer terugkomt als de bouvier ouder wordt en minder weerstand krijgt.

Behandeling en diagnose:

Als het vermoeden bij de dierenarts bestaat dat de bouvier Babesiose heeft,zal hij een bloedonderzoek doen. Babesiose is een infectieziekte, veroorzaakt door een bloedparasiet (meestal Babesia Canis). De parasiet komt in Europa met name in het zuiden voor en wordt zodoende in Nederland vooral gezien bij bouviers van vakantiegangers. Babesia dringt binnen in de rode bloedcellen, wat binnen korte tijd tot ernstig verval van rode bloedcellen leidt.  Meestal bevindt de parasiet zich dus in het bloed als de bouvier acute verschijnselen heeft gekregen die de ziekte doen vermoeden. In enkele gevallen lukt het niet om aan te tonen dat de bouvier de parasiet bij zich heeft. In dat enkele geval kan de besmetting van de parasiet worden aangetoond met antilichamen. Voor 2000 was het in de meeste gevallen nodig om de bouvier bij de dierenarts te laten omdat er intraveneuze voeding gegeven diende te worden. Meestal werd dit samen gegeven  met een bloedtransfusie. Tegenwoordig zal de dierenarts een behandeling inzetten met Imidocarb ( lmizol). Dit middel zal doormiddel van een injectie ingebracht worden in de bouvier. Ruim 95 % van de behandeling met dit middel is succesvol gebleken. Toch als opmerking erbij plaatsen dat we wel een tijdige diagnose hebben van de ziekte. Blijven we zelf doordokteren dan is de ziekte zondermeer fataal voor de bouvier. Toch ik mag hopen dat dit inmiddels nu wel duidelijk is.

Preventie:

Babesiose is het gevaarlijkst als je bouvier ervoor de eerste keer besmet mee raakt. Als je met vakantie naar het buitenland gaat is het mogelijk om de bouvier een enting te geven tegen Babesiose. De bouvier krijgt dan twee maal het vaccin PIrodog ingebracht. Dit is een vrij kostbare enting die de infectie niet helemaal kan voorkomen,maar het verhoogt vermoedelijk wel de afweer van de bouvier. Er zijn bovendien 2 injecties nodig, met 2 tot 3 weken tussentijd. Vanaf enkele dagen na de tweede injectie is de bescherming optimaal. Het middel Pirodog is sinds ongeveer 14 jaar in gebruik in Zwitserland en Frankrijk, waar de ziekte vaker voorkomt. Het effect op Nederlandse honden, die geen weerstand tegen de ziekte hebben opgebouwd, is nog niet bekend. Een inenting wordt aanbevolen wanneer de bouvier voor langere tijd (minimaal één maand) naar een gebied gaat waar babesiose voorkomt.

Wat zijn mijn risico's:

Nu de ziekte ( voorjaar 2004) bij ons op duikt is de vraag of een enting nodig is. Voorlopig is nog sprake van een zeer beperkte verspreiding van de ziekte. Mocht er een gebied echt worden aangegeven als zijnde verhoogt risico dan bestaat de mogelijkheid om de dierenarts een inenting met een lage dosis Imizol te laten geven. Helaas is dit dan maar voor een periode van 3 tot 4 weken effectief en een garantie dat het middel afdoende beschermt is niet aanwezig. Ook mag dit middel niet worden toegediend in combinatie met andere entingen of geneesmiddelen. Het beste is en blijft teken bescherming. Nu is dat bij een bouvier niet echt gemakkelijk.
De meeste middelen worden in de vacht aangebracht en wij weten allemaal dat dit bij een bouvier nogal moeilijk is. Het is een grote hond met veel vacht die nog donker is ook. Daarom mijn advies om je bouvier goed te onderzoeken op teken als je in gebieden bent geweest waar teken aanwezig kunnen zijn. Denk vooral aan bosrijke omgevingen. Voordat iedereen gelijk weer in de email springt uiteraard komen er ook teken voor in woonwijken.( coniferen hagen e.d.) Alleen wil ik aangeven waar de meeste risico's liggen. Aai je bouvier gewoon stevig door zijn vacht zodat je de huid kunt voelen. Let op oneffenheden die aanvoelen als een wrat of pukkeltje. Mocht je een teek gevonden hebben verwijder deze dan en probeer te achterhalen wat voor teeksoort het is. Dit zal niet gemakkelijk zijn,maar we hebben bovenaan deze pagina een foto gezet van de teek die Babesiose kan veroorzaken. Misschien kan dit je verder helpen. Blijf onthouden dat deze teek slechts sporadisch voorkomt in ons land. In paniek raken helpt je niet verder. Bij twijfels kun je altijd advies vragen aan je dierenarts. Als je op tijd bent is er nog niets aan de hand en kan een goede preventieve behandeling door je dierenarts worden gedaan.

Voorlichtingfilmpjes:

Teken bestrijden bij je hond en kat

00:02:43
Views: 2247
Teken bestrijden bij je hond en kat

Teken bij huisdieren

00:06:51
Views: 9208
Teken bij huisdieren

Dermacentor mannelijke en vrouwelijke teek

00:00:34
Views: 5931
Dermacentor mannelijke en vrouwelijke teek

Leestip

Onze nesten

Vanaf het moment dat wij op het internet aanwezig zijn brachten wij uitgebreide foto en video reportages van onze nesten online. Dit werd altijd gedaan in de speciale rubriek die wij toen…

Een pup uit onze kennel

Als u uiteindelijk na zorgvuldig overwegen tot de conclusie bent gekomen dat een puppy uit onze kennel u aanspreekt dan kunt u bij nestverwachting zien wanneer wij ongeveer weer pups verwachten. Om…

Videogalerij

Filmpjes galerij
Vanaf het begin dat wij internet betraden publiceren wij regelmatig filmpjes die wij hebben gemaakt.Deze filmpje zijn terug te vinden op ons Youtube kanaal .